Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Negeri Kedah Darulaman adalah negeri yang terkenal dengan jolokan sebagai Negeri Jelapang Padi. Apabila anda memandu melalui Lebuhraya Utara Selatan, anda akan tiba-tiba menikmati satu pemandangan yang sangat berbeza iaitu sawah padi yang terbentang luas menghijau.

Bandar ini terletak 93 kilometer ke utara Butterworth, Pulau Pinang dan 45 kilometer ke selatan sempadan Malaysia-Thailand.

Sejuk mata memandang, indah di dalam kalbu terakam.

Selain daripada sawah padi yang menghijau, terdapat banyak lagi tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di sini. Alor Star, ibu negeri Kedah mempunyai banyak tempat pelancongan yang menarik lagi bersejarah. Bandar tertua yang terkenal juga dengan Kerajaan Kedah Tua ini mempunyai kirakira 400,000 penduduk.

Antara tempat-tempat menarik di Alor Setar adalah seperti Balai Besar Alor Setar, Balai Nobat, Alor Setar, Balai Seni Negeri, Alor Setar, Galeri Sultan Abdul Halim, Kota Kuala Kedah, Masjid Zahir, Menara Alor Setar, Muzium Negeri, Muzium Padi, Alor Setar dan Rumah Kelahiran Tun Mahathir.

Alor Setar juga melahirkan ramai pemimpin negara seperti Perdana Menteri Malaysia pertama Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra dan Perdana Menteri keempat Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ayahanda Perdana Menteri kelima Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, iaitu Allahyarham Datuk Ahmad Badawi Abdullah, juga berasal dari Alor Star, walaupun lahir di Kepala Batas, Butterworth, Pulau Pinang.

Alor Star telah diisytiharkan sebagai bandaraya pada Disember 21, 2003 oleh Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.

Berikut adalah antara tempat menarik di Alor Star.

Menara Alor Setar

Menara Alor Setar terletak di tengah-tengah Alor Setar dan ia menjadi mercu tanda yang mewakili pembangunan pesat di Kedah. Ia adalah menara ke-2 tertinggi di Malaysia dan ke- 19 di dunia. Ia dibuka secara rasmi kepada pelawat pada 14 Julai 2007 oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Masjid Zahir

Masjid Zahir dibina pada tahun 1912 di mana ia di antara masjid yang cantik di Malaysia bahkan telah diiktiraf sebagai antara masjid tercantik di dunia. Ia terletak di tengah-tengah bandar Alor Setar di mana rekabentuknya diilhamkan oleh lewat Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin II.

Masjid ini dibina sebagai penghargaan kepada Tunku Mahmud Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah. Tapak perkuburannya mengandungi makam pahlawan negeri yang mempertahankan Kedah dari serangan Siam pada 1821.

Balai Besar

Ia terletak berhampiran padang dataran atau bandar utama Alor Setar. Balai Besar masih digunakan untuk upacara diraja dan beberapa fungsi negeri. Pengaruh Thai dalam seni bina ia dilihat dalam beberapa ukiran kayu yang kompleks.

Bangunan ini dibina pada tahun 1735 oleh Sultan Muhammad Jiwa Muadzam Shah. Dinding, atap dan lantainya diperbuat daripada kayu.

Bangunan ini rosak teruk ketika tentera Siam menyerang Kedah.

Ketika pemerintahan Sultan Abdul Hamid Halim Shah, baginda yang merupakan ayahanda Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra, Perdana Menteri Malaysia pertama, membaik pulih bangunan ini.

Banyak acara penting diadakan di bangunan ini, antaranya perkahwinan diraja dan persidangan Dewan Undangan Negeri dari tahun 1905 hingga 1973.

Padang yang terletak di hadapan Balai Besar ini kini menjadi tumpuan orang ramai untuk berkelah di sebelah petang dan malam. Pada bulan Ramadhan, ramai yang mengambil kesempatan duduk berkelah di sini untuk berbuka puasa.

Balai Nobat

Asalnya dibina pada tahun 1854 dan diubahsuai pada tahun 1906. Ia adalah sebuah rumah instrumen Orkestra Diraja, dimainkan hanya sepanjang upacara diraja sulung, perkahwinan dan pengebumian. Instrumen yang menghasilkan strain menghantui muzik nobat terdiri daripada tiga gendang, gong, dan seruling.

Bangunan ini dibina setinggi lapan meter dan lima meter lebar.

Pekan Rabu

Pekan Rabu; tidak seperti namanya ianya sebenarnya dibuka setiap hari dari pagi hingga malam dan menjual pelbagai hasil ladang tempatan, kraftangan, hidangan tempatan, pakaian, buah-buahan dan perhiasan.

Istana Cik Spacendra

Bangunan ini terletak di Alor Setar, yang dibina pada 1882. Ia juga dikenali sebagai Istana Kampung Bharu. Ia adalah istana Cik Spacendra isteri pertama Sultan Abdul Hanaid Halint Shah (1881-1943).

Pusat Sains Negara

Pusat Sains Negara adalah destinasi yang menarik untuk dilawati di Alor Setar. Ia terletak di Gunung Keriang kira-kira 8 km dari bandar Alor Setar. Ia memaparkan kepada awam tentang sains dan teknologi serta inovasi baru. Pusat ini dibuka bermula dari 9 pagi hingga 5 petang dan masuk adalah percuma.

Muzium Padi

Muzium Padi ini terletak berhampiran Gunung Keriang yang merupakan di anatara tarikan pelancong apabila sampai di Kedah. Antara pameran yang menarik di dalam ialah terdapat pelbagai peralatan padi, basikal tua, perangkap ikan dan banyak lagi.

Istana Anak Bukit

Istana Anak Bukit merupakan tempat yang indah untuk pelawat kunjungi kerana ia dihiasi dalam gaya formal landskap yang unik dan cantik.

Galeri Seni Lukis

Bangunan ini menghimpunkan pelbagai hasil seni termasuk seni lukis, fotografi, pertukangan tangan dan peralatan muzik.

Muzium Diraja Kedah

Bangunan ini asalnya diperbuat daripada kayu dan dibina oleh Sultan Muhammad Jiwa Muadzam Shah pada 1735.

Tunku Abdul Rahman dilahirkan dan dibesarkan di bangunan bekas istana ini.

Terusan Wan Mat Saman

Tali air terpanjang di negara ini. Ia menghubungkan Sungai Kedah di Alor Star dengan kaki Gunung Jerai di Gurun, Sungai Petani, di selatan Kedah.

Ia dibina untuk memberi kemudahan pengairan kepada petani di Kedah sebab Kedah ialah periuk nasi Malaysia.

Terusan ini dibina dari tahun 1885 ke 1895 tanpa peralatan sains dan teknologi moden oleh Datuk Wan Mat Saman Wan Ismail, Datuk Bendahara Kedah di zaman Sultan Abdul Hamid Halim Shah.

Wan Mat Saman adalah nenda saudara kepada Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia keempat.